Om oss på stuteriet

 


Margareta Björk kommer ursprungligen från Sundborn. I ungdomens blomstrande vår föll hon för den charmige, jordnära och händige Bo Björk. Margareta och Bo övertog Bosses föräldragård 1964 och har sedan dess byggt upp det som idag är Björkbackens Stuteri. Margareta brinner för sina hästar, hundar och trädgård.


Hon står även för den mesta matlagningen och fika på gården. Bästa travhästar hon har haft är B.B.S.Vitus och B.B.S.Spilina. Och det bästa travminnena är när B.B.S.Vitus vann Mantorpsloppet 2003 på tiden 1.12.0, då var han 12 år gammal och han satte nytt personligt rekord samt nytt banrekord. Samt när barnbarnet Jenny tog sin livs första seger med B.B.S.Vitano på Rättvik.


Bo Björk är en härlig man som alltid är glad och som nog inte vet vad stress är. Han är lätt att ha att göra med och hans lugn smittar av sig på de flesta nervösa unghästar. Att arbeta tillsammans med Bosse är givande och roligt då det ofta kommer tokiga komentarer och påståenden från honom.


Han är riktigt duktig på att sko hästar. Bosse är ett proffs på att få de snedaste hovarna runda och fina. Precis som sin fru har han ett stort hjärta och brinner för hästarna och gården.


Pia Björk är dotter till Bo och Margareta. Hon är född på gården och bor nu med sin man Roger och deras två barn i barndomshemmet. Hon gick gymnasiet på Strömsholm och därefter började hon att arbeta på stuteriet.


Pia ler alltid och lika som sin pappa är hon lugnet själv. Pia började med att träna och tävla ponnyer i hoppning och firade stora framgångar och fortsatte därefter med ridhästar i hoppning. Därefter kom hon in på travsporten och framgångarna fortsatte med B.B.S.Biggles, B.B.S.Calle och B.B.S.Florino. Pias stora hopp just nu är strulputten,  B.B.S.Canyankee.


Roger Björk är gift med Pia. Han är ursprungligen ifrån Romme och kärleken förde han till Milsbo och där blev han kvar. Till skillnad från alla andra Björkar så jobbar han inte på gården utan på Bygma i Borlänge.


Han kan mycket om trav och körteknik och på sin lediga tid hjälper han till på gården. Rogers brinnande intresse är att träna upp unghästar och även få ordning på svårhanterliga hästar. Roger har på senare tid även börjat att ägna sig till att lära sig att sko.


Jenny Björk är Pia och Rogers dotter som jobbar som lärling förnärvarande hos Erik Lindegren på Gävle travet. Jenny är uppvuxen med hästar och har kört ponnytrav sedan hon var 9 år tills hon fyllde 16 år då hon började köra stora hästar i lopp. Hennes favorit ponnyer genom åren är Mathilda och Ljungens Krabat som hon firade fina framgångar med på travbanan.


Av dom stora hästarna ligger B.B.S.Vitus och B.B.S.Vitano varmt om hjärtat. Hon delar samma favoritseger som Margareta när det gäller travhästarna, när B.B.S.Vitus vann Mantorpsloppet på nytt banrekord och när hon vann första storhäst segern med B.B.S.Vitano på Rättvik 2011.


Året Jenny fyllde 15 började hon med sin licensutbildning, både i monté och sulky. På nyårsdagen samma år som hon fyllde 16 så debuterade hon på tävlingsbanan, det gjorde hon på Solvalla i ett montélopp med hästen B.B.S.Dorett och det har därefter blivit mer uppsittningar. Jenny har kört ca 1100 lopp hittills i sin karriär, Med seger i Dam SM 2016 som sin hittils största seger, men hon har även, som andra Kvinliga körsven vunnit 5 lopp samma tävlingsdag på Gävle februari 2018


Lina Björk är Pia och Rogers yngsta dotter. Hon är glad, positiv, målmedveten och envis. Hon går för dagen i skolan i Falun på Hagströmska gymnasiets innebandy linje, men hjälper till så mycket hon bara hinner i stallet


Även Lina har firat fina framgångar på travbanan under debut året som 16 åring tog Lina 3 segrar med stor häst, Lina brinner även för att spela innebandy, och det gör hon för klubben IBF Borlänge. För Lina är ingenting omöjligt och frågar vi henne vad hon vill bli när hon blir stor så kommer svaret garanterat att bli, travtränare!


Stig Eriksson är trogen travfantast och guldklimp för verksamheten Björkbacken. Stig kommer varje dag för att mocka, träna och hjälpa till med lite utav varje.


Han har varit aktiv inom travsporten på Romme och många av er som varit på Rommes travbana vet säkert vem han är. Han är en redig man med glatt humör och stort hjärta!